2013. december 22., vasárnap

Jojo Moyes - Az utolsó szerelmes levél

Jojo Moyes - Az utolsó szerelmes levél (The last letter from Your Lover)

Általában nem kedvelem azokat a történeteket, amelyek egyszerre két szálon futnak, mert az írók gyakran beleesnek abba a hibába, hogy nem egyeztetnek bizonyos dolgokat, vagy éppen egyik szálból sem kerekedik ki egy egész történet, és a könyv elolvasása után olyan lezáratlannak tűnik a mű.

RÖVID TÖRTÉNET
J. Moyesnál nem támadt ilyen problémám. A történet középpontjában két fiatal nő áll, Jennifer és Ellie, akik ötven év eltéréssel élik át szinte majdhogynem ugyanazt. Ötven év márpedig sokat jelent, ha a XX. és XXI. század különbségeit vesszük alapul. Egy világ, ahol a nők férj nélkül nem számítottak, ahol csak a férfiak vállaltak munkát, a nők a háztartást vezették, ahol a válás elképzelhetetlen szégyen volt. Mindez jellemző az 1950-es évekre, és mindennek ellentéte körülöleli napjainkat.
Ellie-nek, a harminckét éves csinos nőnek nincs szerencséje a kapcsolatok terén. Tipikus szingli, aki mindig a rossz emberbe "zúg bele". Így történt ez egy helyes, vonzó, családos férfi esetében is. A nő végeláthatatlanul beleesett egy olyan férfiba, aki szeretőt tart, de nem hagyná ott érte a családját. Ellie-nek pedig fogalma sincs, hogyan lábalhatna ki belőle.
Aztán egy megbízás során a munkája folyamán egy szerelmes levél kerül a kezébe, melyben egy férfi arra kéri a szeretőjét, hogy hagyja el a férjét. Ellie pedig magára talál a sorok mögött, és nyomozni kezd. Egészen addig, amíg rá nem bukkan a szerelmes levél feladójára és címzettjére, akiket talán csak a halál választhat el egymástól. Vagy még az sem?
Nem nevezhető tipikusan "aranyos" kis történetnek, mégis ez a jelző jut eszembe róla. Szinte olvastatja magát, könnyed téli napokra pont megfelelő, és mindenki bele tudja képzelni magát egy ilyen helyzetbe... A fejezetek elején található kis üzenetek pedig igencsak találóak (nagyban éreztetik a különbséget, ami ötven év alatt lezajlott). A mű végén pedig a "nagy fordulat" számomra kiszámítható volt, de talán csak én számítottam ilyesmire.

Történet: 5/4
Stílus: 5/4
Szereplők: 5/5
Kedvenc karakter: Jennifer
Kiadás: 2011
Oldalszám: 576
Helyszín: 5/4
Összességében: 10/7 (Nem mondom, hogy nem jó könyv, de nem egy irodalmi remekmű.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése